Foredrag2018-07-12T10:54:51+00:00

REJSEFOREDRAG

I 2003 fik jeg realiseret min gamle drengedrøm om at se amazonjunglen. Det var i Manu Nationalpark, Peru. Det viste sig ikke at kunne stille min tørst efter det, som nogle kalder ”Det grønne Helvede”, men som andre opfatter som det rene paradis. I det foredrag, jeg gerne vil præsentere med billeder og film, starter vi rejsen ca. 4000 m oppe i Andesbjergene og tager en hurtig tur ned i Amazonas, verdens største regnskov, som vi skal se nærmere på.

I det nordvestlige Brasilien ligger en lille landsby, Xixuau, hvor jeg plejer at komme, og hvor der er fuldstændig uberørt af turister og industri. Men vi skal også en tur ca. 2000 km længere sydpå til Pantanal, et sumpområde, hvor det er nemmere at se de forskellige dyr.

I vores vintertid er vandet lavt i Amazonbækkenet indtil regn og smeltet sne fra Andes hæver vandstanden flere meter, hvorefter man kan sejle i kano gennem skoven i vores sommertid. Jeg viser billeder og film af denne fantastiske natur med dyr og planter og deres interaktion. Du kommer bl.a. til at se taranteller, tangarer og tamanduaer, papegøjer, fisk, dovendyr og jaguarer – og høre om livet for dyr og mennesker i Amazonas.

Men regnskovene omkring Ækvator bliver mindre og mindre på grund af menneskelig aktivitet, og det kan have stor betydning for vores børnebørn. Bare de sidste 60 år er det samlede areal med regnskov skrumpet 50%. Så nyd regnskoven, mens vi har den.

Foredraget med film og billeder varer ca. 1½ time, og der er selvfølgelig tid til spørgsmål oveni.

Pris: 2.500,- kr

PS: Foredraget kan også holdes på engelsk

Sproget letter låget

Dette foredrag henvender sig til alle, der interesserer sig for det danske sprog.

Om at gå på opdagelse i sit eget sprog.

Man kan fx undre sig over, at ”Hvad siger du selv?” kommer til at lyde som: ”Vasiådusæl?” ?

Der findes en mængde sprogregler, der bl.a. kan forklare denne mærkværdighed og til tider også kan fortælle en hel del om vores kulturhistorie.

Er der et system i de danske tal?
Hvorfor udtales de to ’A’er’ i Anders And forskelligt?
Hvordan kan man vide, om navneord skal være et eller to ord?

Jeg vil gerne præsentere dansk sprog oplevet gennem en udlændings undrende spørgsmål og dermed åbne for både aha-oplevelser og eftertænksomhed – både for danskere og udlændinge. Dansk er et herligt sprog med en masse forskellige (tommelfinger)regler, vi aldrig tænker på i hverdagen, men som alligevel får vores samtaler til at hænge sammen og blive forståelige – for det meste!

Advarsel: Efter at have hørt foredraget vil du sandsynligvis blive mere følsom over for skrevet og talt dansk.

Varighed: 1 time
Pris: 2.000.- kr.

Kort om mig selv:
Jeg er cand.phil i dansk og sprogpsykologi, har hovedsagelig undervist voksne udlændinge i 40 år, er debattør i medierne bl.a. Berlingske og Information om sprog og kultur, producerer eget undervisningsmateriale og har kendskab til 7–8 sprog – foruden at være en engageret underviser.

Kontakt mig og hør nærmere