Foredrag

Sidebar

Rejseforedrag

Amazonas, verdens største regnskov

Varighed: 1 ½ time

I 2003 fik jeg realiseret min gamle drengedrøm om at se amazonjunglen. Det var i Manu Nationalpark, Peru. Det viste sig ikke at kunne stille min tørst efter det, som nogle kalder ”Det grønne Helvede”, men som andre opfatter som det rene paradis. I det foredrag, jeg gerne vil præsentere med billeder og film, starter vi rejsen ca. 4000 m oppe i Andesbjergene og tager en hurtig tur ned i Amazonas, verdens største regnskov, som vi skal se nærmere på.

I det nordvestlige Brasilien ligger en lille landsby, Xixuau, hvor jeg plejer at komme, og hvor der er fuldstændig uberørt af turister og industri. Men vi skal også en tur ca. 2000 km længere sydpå til Pantanal, et sumpområde, hvor det er nemmere at se de forskellige dyr.

I vores vintertid er vandet lavt i Amazonbækkenet indtil regn og smeltet sne fra Andes hæver vandstanden flere meter, hvorefter man kan sejle i kano gennem skoven i vores sommertid. Jeg viser billeder og film af denne fantastiske natur med dyr og planter og deres interaktion. Du kommer bl.a. til at se taranteller, tangarer og tamanduaer, papegøjer, fisk, dovendyr og jaguarer – og høre om livet for dyr og mennesker i Amazonas.

Men regnskovene omkring Ækvator bliver mindre og mindre på grund af menneskelig aktivitet, og det kan have stor betydning for vores børnebørn. Bare de sidste 60 år er det samlede areal med regnskov skrumpet 50%. Så nyd regnskoven, mens vi har den.

Foredraget med film og billeder varer ca. 1½ time, og der er selvfølgelig tid til spørgsmål oveni.

PS: Foredraget kan også holdes på engelsk

4.000 ,- kr

Sproget letter låget

Om at gå på opdagelse i sit eget sprog

Varighed: 1 ½ time

Et foredrag om at på opdagelse i dansk, eller en underholdende appetitvækker for sprogligt nysgerrige.

Jeg vil gerne præsentere dansk sprog gennem billeder fra hverdagen kombineret med 45 års erfaringer med at besvare spørgsmål som nedenstående fra undrende udlændinge.

Hvad sker der med ’g’erne i ”Sproget letter låget”?
Hvorfor hedder halvtreds ikke noget med fem?
Hvorfor udtales de to ’A’er’ i Anders And forskelligt?
Hvordan kan man vide, om et ord skal deles i to ord?
– Og mange andre besynderligheder.

I de senere år har jeg taget en masse billeder af sproglige fejl og morsomheder i det offentlige rum, som jeg præsenterer sammen med de tilhørende sprogregler.

Der findes en mængde sprogregler og konventioner, der bl.a. kan forklare disse mærkværdigheder og til tider også kan fortælle en hel del om vores kulturhistorie. Dansk er et herligt sprog med en masse forskellige (tommelfinger)regler, vi aldrig tænker på i hverdagen, men som alligevel får vores samtaler til at hænge sammen og blive forståelige – for det meste!

Det er et foredrag, der kommer til at åbne for både aha-oplevelser, eftertænksomhed og latter.

4.000 ,- kr